Despre Contrapunct

Contrapunct este un event ce consta in sesiuni de improvizatie muzicala organizat de Stefan Bo, mai jos Stefan vorbeste despre Contrapunct, ce este, cum a fost si cum o sa fie…

Ce este Contrapunct?
Asa-i ca pare a fi un cuvant al carui sens este de la sine inteles? Totusi, este un termen strict muzical, sinonim cu polifonie: mai multe voci care canta teme muzicale diferite in acelasi timp armonizandu-se. Asta este si intentia CONTRAPUNCTULUI, sa armonizam nu numai instrumente muzicale ci si personalitati. Punem la dispozitie scena pentru ca diversi muzicieni si non-muzicieni sa poata canta impreuna. Muzica este generata in acelasi fel in care intr-o discutie doi oameni fac cunostinta si leaga o conversatie spontana. Iar daca se creeaza chiar colaborari, prietenii si amoruri muzicale, cu atat mai bine.

Cum ti-a venit ideea?
Ideea asta nu “mi-a venit”, ci este chiar conceptia mea despre muzica: bucuria de a canta si de a pasi mereu pe teritorii noi. Bineinteles ca viziunea asta mi-a fost confirmata de multe experiente cum ar fi concertul Bobby McFerrin din Bucuresti, cortul ambiental de la Sziget Festival sau filmul “Step Across the Border”. Ideea de Jam-session neintrerupt de 12 sau chiar 24 de ore s-a mai facut, nu este a mea. Daca ar fi sa traduc conceptul CONTRAPUNCT in minimul de cuvinte necesare, ar fi “sesiune deschisa de improvizatie muzicala libera”. Cam asta ne imaginam eu si Oana sa facem cu formatia noastra Poetrip, la primele concerte nu intelegea nimeni cine este din formatie si cine nu, invitam de fiecare data alti muzicieni sau chiar oameni din public sa cante cu noi si nu parea deloc sa fie un recital propriu-zis. Intre timp am ajuns sa ne cream atat un repertoriu cat si o formula stabila pentru concerte, asa ca am invocat CONTRAPUNCTUL ca sa ne satisfacem pofta de explorare sonora. Totul a fost posibil imediat dupa ce ne-am alaturat proiectului Carol 53, locul ideal pentru asa ceva.

ctp1

Ce impresie ti-au facut primele 3 editii?
Prima editie a fost un soc puternic, in sensul ca nu m-as fi asteptat deloc sa iasa atat de bine din punct de vedere muzical si sa fie prezent un numar atat de mare de participanti (peste 20) care sa cante chiar pana dimineata. Apoi urmatoarele CONTRAPUNCTE au fost din ce in ce mai bune, numarul muzicienilor din ce in ce mai mare, ca si prezenta publicului. Am tinut la ideea de libertate totala intr-atat de mult pana la a lasa pe oricine are chef sa se alature si cante. Singura conditie a fost si va fi mereu sa asculti pe ceilalti si sa nu ii acoperi. Cum spuneam mai devreme, exact ca intr-o discutie de bun simt. Nu incurajam nici recitalurile personale, nici “jemuiala” pe teme de blues sau piese folk, nici solistica excesiva. Poate par regulile unui music nazi, dar eu prefer sa incurajez asumarea curajoasa a adevaratei libertati de creatie si nu mimetismul.

Chiar crezi ca e o idee buna sa poata sa vina oricine pe scena sa cante, nu au existat certuri sau momente ciudate?
In afara de mici incidente nu au fost evenimente neplacute. Un “moment ciudat” poate fi pentru un muzician si sa-i canti o nota din alta gama  Au fost si cateva momente ciudate… dar din fericire nu s-a ajuns la racnete si pumni in gura. Cand a fost cate cineva care sa se dea in stamba i s-a atras atentia discret ca nu trebuie sa fie el in centrul atentiei ci sa-i puna in valoare pe ceilalti de pe scena. Cat despre “oricine sa vina pe scena” – asta este un aspect la care chiar tin. Prefer unui mega-instrumentist plafonat care canta pe pilot atomat un amator care experimenteaza cu urechile ciulite si plin de entuziasm. In plus, au fost prezenti non-muzicieni care sunt creativi si au o viziune foarte interesanta asupra muzicii – cum ar fi poetul Mugur Grosu sau actorul Mihai Smarandache.

Care crezi ca este motivul pentru care nu prea exista evenimente similare in Bucuresti sau in Romania?
Crede-ma ca habar nu am daca exista sau nu evenimente similare. Eu unul imi doream sa se intample asta intr-un anumit fel si am facut acest fel posibil: sa ne adunam la un loc si sa cantam doar de dragul de a canta, fara orgolii si fara nicio miza. Si daca este adevarat ca nu prea exista evenimente similare, banuiesc ca asta se intampla pentru ca oamenii nu au alta idee despre muzica decat sa imite cat de bine pot ce aud pe la altii. Atatia chitaristi care incearca sa cante ca Hendrix pierd din vedere esentialul: Jimi Hendrix a ajuns mare fiind el insusi.

ctp2

Crezi ca acest tip de eveniment va lua amploare cu timpul si va deveni din ce in ce mai popular?
Asta m-ar bucura foarte mult. Visez si la un minifestival romanesc al muzicii de improvizatie si daca nu se vor gasi altii care sa faca asta curand, poate ma trazneste pe mine ideea asta geniala. Eu sper ca muzica sa ajunga din nou la rolul ei initial: acela de a incanta oamenii. Deocamdata facem parte din acest sistem capitalist si muzicienii au niste aspiratii iluzorii in loc sa se bucure de harul lor. Contrapunctul il vad ca pe o versiune moderna a unor sezatori din vremurile pesterii, unde imi imaginez ca se adunau mai multe familii, clanuri sau triburi si inganau impreuna povesti nemuritoare fara cuvinte. Evident, va exista si o editie CONTRAPUNCT fara niciun fel de instrumente muzicale, 100% a capella. Fiecare va canta folosind doar propriul corp. Pentru viitor intentionez ca fiecare intalnire a noastra sa fie sub semnul unei tematici: de exemplu sa cantam cu instrumentele dezacordate, sa avem cate un dansator care sa ne fie dirijor, sa cantam improvizand pe proiectii cu filme porno etc. Ce, idei nu sunt?

Mai este ceva depre care ai vrea sa vorbesti?

Il las pe Victor Wooten sa vorbeasca despre cum muzica este un limbaj. Simplul fapt ca oricine foloseste cuvinte articulate in propozitii nu inseamna ca toti au si ceva de spus. Mi-ar placea ca fiecare om sa-si gaseasca felul sau personal si unic de a se exprima prin muzica, scris, desen, dans asa cum au facut cei pe care ii admiram.

Pana acum au fost 3 editii CONTRAPUNCT, 24 noiembrie 2012, 8 decembrie 2012, 12 ianuarie 2013 la care au cantat in jur de 90 de participanti, printre care membrii Poetrip, Avant’n’Gard, Ad Hoc, Golan Maxim, Sultan (Blanoz), John Ciurea (Kumm), Eduard Gabia (Karpov not Kasparov), Mizdan (Discoballs), Alin Zabrauteanu (Jazzadezz), Cristi (Travka), Michael Acker (The Others), Cristian Prih (Dinti de Lana), Sorin (Aeon Blank), Timo Borg (The Rosa Riot), Rufi, Marian Cazacu, Dalto Ionescu, Claudiu Ilariean…

Urmatorul CONTRAPUNCT va avea loc sambata 2 februarie incepand cu ora 20:00 si va tine ca de fiecare data, minim 12 ore.

Linkul eventului: https://www.facebook.com/events/156697734480645/

(materialele foto si video aditionale au fost folosite prin amabilitatea Larisei Balta)

© 33madspirals 2013. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to 33madspirals with appropriate and specific direction to the original content.

2 responses

  1. Reblogged this on [idiot].

    January 29, 2013 at 10:14 am

  2. Pingback: Carol 53

Leave a comment